Eenzaamheid oplossen kan niemand, iemands eenzaamheid doorbreken kunnen wij allemaal

 

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies? En wanneer is eenzaamheid een probleem? En wie zijn er eenzaam?

Eenzaamheid
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Ouderen en eenzaamheid

Onze samenleving staat aan de vooravond van een grote verandering. Nu nog zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. In 2030 zijn er dat 2,1 miljoen.

Met de meesten van die ouderen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen, zit soms een wereld van verschil. Want meer dan de helft van de 75-jarigen zegt zich eenzaam te voelen. Dat zijn meer dan 700.000 ouderen. Dat baart ons zorgen.

En als we niets doen, zijn er in 2030 meer dan 1 miljoen ouderen die zich eenzaam voelen!

 

Jong en eenzaam

Heb je te weinig goede vrienden? Dan kan het best zo zijn dat jij je vaak alleen voelt. In Nederland wonen meer dan 200.000 jongeren die zich dag-in-dag-uit eenzaam voelen. Als eenzaamheid te lang duurt dan kan je je verdrietig of somber gaan voelen. Is dat herkenbaar voor jou? Kijk dan ook eens bij deze tips en kom in actie.

Heb je hulp nodig?

Neem contact met ons op. Wij kunnen je helpen.
Ook staat er meer informatie op deze site. Je kan er ook al zelf mee aan de slag. Hoe? Klik op deze link.

Meer weten? Op Eenzaam.nl lees je alles over eenzaamheid als je er zelf mee te maken hebt.
Over actuele cijfers, oorzaken en gevolgen lees je op Volksgezondheidenzorg.info.

Wat veroorzaakt eenzaamheid?

Vaak vragen jongeren zich af hoe het komt dat ze eenzaam zijn. Waarom heb ik geen vrienden? Het is normaal dat je daar over nadenkt. Om je te helpen met het antwoord op die vraag vind je hieronder drie oorzaken van eenzaamheid die veel voorkomen. Herken jij jezelf hierin? Of komt jouw gevoel van eenzaamheid ergens anders door? Bespreek het eens met iemand die je vertrouwt en denk samen na over een oplossing. Wil je weten of jouw eenzaamheid een probleem is? Kijk een op deze site voor veel meer informatie. Doe de test en ontdek wat je eraan kunt doen.  

Corona en eenzaamheid
Ook door de impact van het coronavirus hebben meer mensen te maken met eenzaamheidsgevoelens. Bij zichzelf of een ander. Houd contact – ook op afstand. Op deze pagina vind je tips en mogelijkheden.

Eenzaam of alleen?

Je alleen voelen of je eenzaam voelen is niet hetzelfde. Wel valt het vaak samen. Als je alleen bent, heb je niemand om je heen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement.

Eenzaamheid is voor iedereen anders

Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. Er wordt weinig over gepraat. Het kan voelen als eigen falen als je eenzaam bent. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Samen kunnen we eenzaamheid wél bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen.

Verschillende soorten eenzaamheid
Er bestaan verschillende soorten eenzaamheid. Het belangrijkste onderscheid dat wordt gemaakt, is tussen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Daarbij gaat het respectievelijk om het aantal contacten en de kwaliteit van de contacten. Soms voelt iemand beide, dan wordt ook wel gesproken over gecombineerde eenzaamheid. Het onderscheid in verschillende soorten eenzaamheid is niet alleen theoretisch. Het vraagt ook voor een verschillende aanpak.

Sociale eenzaamheid

Hierbij gaat het vooral om het ontbreken van contacten met mensen waarmee iemand bepaalde gemeenschappelijke kenmerken deelt, zoals vrienden, kennissen of collega’s.

Emotionele eenzaamheid

Dit treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één andere persoon, meestal de levenspartner.

Andere ‘typen’ eenzaamheid

In de praktijk kun je ook andere begrippen tegenkomen. Bijvoorbeeld existentiële eenzaamheid, als een gevoel van zinloosheid. Of chronische eenzaamheid, voor als het langdurig aanhoudt.

Je bent je eigen graadmeter
Eenzaamheid is iets dat je ervaart. Dit betekent dat je pas eenzaam bent als je jezelf eenzaam voelt. Jij bent je eigen graadmeter. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Kort gezegd, wanneer eenzaamheid je ongelukkig maakt of het je belemmert in je functioneren.

Sociaal fundament
Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven. Een sterk sociaal netwerk kan ook een goede buffer zijn om – bijvoorbeeld op latere leeftijd – niet eenzaam te gaan voelen.

Contact

 

Eén tegen eenzaamheid is een initiatief van ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.